Logo

Äldreboende i Sunne

text

 

text

Ett förslag som utarbetats av Norum Arkitektstudio och som uppfördes 2001.

text

Inte en institution 

Det unika med de här bostadsrätterna är att de specialanpassas för äldre människor. För de som finner sin nuvarande bostad för stor och jobbig. - Bostadsbyggandet har ju av tradition alltid anpassats efter kärnfamiljerna. Men så gör inte vi, säger Karl-Erik Möllberg. Senior Consulting har tecknat ett samarbetsavtal med NCC. 

Projektledare är Thomas Olsson. - För första gången någonsin i Sverige bygger vi ett äldreboende som inte är en institution utan något som de boende ska växa in i, säger Thomas Olsson. Sunne kommun har redan startat detaljplanearbetet. Om allt går som planerat börjar NCC bygga i höst och på försommaren 2001 kan de första flytta in. 

Målgruppen är alltså äldre människor som inte längre vill, eller orkar, bo kvar i villa. Men samtidigt vänder man sig till ak- tiva personer som vill bo bra och centralt och som vill föra ett alert liv tillsammans med grannarna. "Lika barn leka bäst" är ju en klyscha. Här ska detta förverkligas.

Ett 30-tal bostadsrätter 

Totalt planerar man redan för ett 30-tal bostadsrätter. Dessa ska byggas i små grupper med tre till fem hus i varje grupp.
— Kompakt, enkelt och snyggt är tre ledord för oss, berättar Thomas Olsson. 

Husen byggs så att varje grupp kan dela på en gemensam trädgård där alla får vara med och sköta sin lilla täppa. Där ska finnas kryddgård och en del andra mysiga ytor. Varje hus har också ett eget uterum. Allt ska byggas i ekologiskt material med träfasad, tegeltak, parkettgolv i trä, vattenburen värme i golvet och den som vill kan välja till öppen spis. 

Ett socialt nätverk är också viktigt i det här boendet. Det ska dels göras i den intresseförening som bildas och dels så innebär hela boendeformen att man tittar till sin granne då och då. att alla håller lite uppsikt på varandra. 

Platsen är den bästa tänkbara - nästan mitt i Sunne centrum. Nära till affärer, nära till kyrkan, nära till naturen, nära till sjukhuset när nya gångbron byggs och nära till Sunnesundet för den som kanske vill ta en båttur. 

Mellan Sunnesundet och bostadsrätterna blir ändå ett stort friluftsområde kvar. Ett område som också ska få en uppfräschning i samband med bygget.

 Kontakt

Norum Arkitektstudio

Arkitekt SAR/MSA Kennet Norum

Adress

Hungviksudde 1
Västra Hungvik
671 95 Klässbol


Tel: 0570 104 73
Mobil: ‭070 649 08 93‬
Mail: kennet@norum.se